עלייה במשקל במהלך ההיריון היא טבעית ונחוצה להתפתחותו התקינה של העובר, אך במקרים מסוימים העלייה במשקל מוגזמת ועלולה לסכן את האישה ההרה, את העובר ואת המשך ההיריון. השמנת יתר (BMI 30-35) במהלך ההיריון מעלה את הסיכון לסיבוכים כגון לידה מוקדמת, הפרעות יתר לחץ דם ורעלת, סוכרת היריון, גדילת יתר של העובר, ניתוחים קיסריים ואף סיבוכי הרדמה. בין היתר, השמנת יתר משפיעה על המצב המטבולי של האישה, שבתורו משפיע על ייצור הורמוני המין, תהליך המכונה סטרואידוגנזה. הורמוני מין כגון פרוגסטרון ואסטרוגן מהווים מרכיב אינטגרלי בשמירה על מהלך הריון תקין, בעוד רמות גבוהות של הורמוני מין אחרים, כגון אנדרוגנים, קושרו לפגיעה בהתפתחות העובר.
במחקר חדש, הושוו הרמות של הורמוני המין בסרום של נשים הריוניות במשקל תקין לאלה של נשים עם השמנת יתר בהיריון, ונבדק כיצד מין העובר השפיע על ההבדלים בינהן. נמצא כי בטרימסטר הראשון, לנשים עם השמנת יתר שילדו יילוד זכר היו רמות נמוכות יותר של פרוגסטרון, ובטרימסטר השלישי דווקא נשים עם השמנת יתר שילדו יילוד נקבה היו בעלות רמות נמוכות יותר של פרוגסטרון ואסטרון, אך גבוהות יותר של DHEAS – כל זאת בהשוואה לנשים הריוניות במשקל תקין.
ידוע היום כי לסביבה הרחמית השפעה אדירה על בריאות וחולי בטווח של עשרות שנים. נדרשים מחקרים נוספים על מנת להבין האם קיים קשר בין רמות ההורמונים שנבדקו להתפתחות הילודים בהמשך, על בריאות האם לאחר הלידה ועוד.
זוהי עדות נוספת להשפעה העצומה שיש למין על שלל תהליכים גופניים, אפילו בתקופת העוברות.
המאמר המלא ב- https://www.nature.com/articles/ijo2017159?foxtrotcallback=true
